JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



UZTURA SPECIĀLISTS


Kods: 2149 59


Darba saturs:
Uztura speciālists konsultē pacientus vai klientus, ievāc nepieciešamo informāciju par pacientu/klientu slimībām un uztura paradumiem, lai izdarītu secinājumus par viņu veselības stāvokli un ar uztura palīdzību to uzlabotu, iespējams, arī lai izārstētu vai palīdzētu izvairīties no saslimšanām. Pareizi izvēloties uztura produktus, to daudzumu, pagatavošanas veidu un ēšanas režīmu (laiku, daudzumu, biežumu), uztura speciālists palīdz cilvēkiem izvairīties no dažādām saslimšanām, ārstēt tās, palīdz cilvēkam iegūt sev tīkamu izskatu, veselību un pašsajūtu.

Uztura speciālists piemēro un izskaitļo nepieciešamo uztura daudzumu, ēdienkarti un arī vislabāko veidu, kā šo uzturu lietot cilvēkiem ar dažādām saslimšanām un veselības traucējumiem.

Uztura speciālists neizraksta medicīniskos preparātus un neuzstāda diagnozes, bet ļoti labi izprot dažādu saslimšanu būtību un to saistību ar uzturu, tāpat viņš pārzina arī dažādu medikamentu iedarbību. Pieņemot pacientu/klientu, uztura speciālists viņu iztaujā par satraucošajām problēmām, noskaidro viņa ēšanas un dzīvesveida paradumus, pārrunā radušos problēmu iespējamos cēloņus, nepieciešamības gadījumā nosver pacientu/klientu, izmēra viņa augumu. Pēc veiktās apskates un iztaujāšanas uztura speciālists izstrādā ārstēšanās vai veselības nostiprināšanas plānu, iesaka veiksmīgākos veidus un iespējas, kā to īstenot.

Uztura speciālists sastāda ēdienkarti ar cilvēkam nepieciešamo kaloriju, olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, balastvielu, minerālvielu vai vitamīnu daudzumu. Viņš izskaitļo, cik šo vielu vajadzīgs individuāli kādam pacientam/klientam vai arī cilvēku grupai, kam, piemēram, ir kāda noteikta saslimšana. Sastādot šīs ēdienkartes un diētas, uztura speciālists ņem vērā cilvēka ķermeņa masu, augumu, dzīvesveidu, saslimšanas, arī cilvēka individuālās vēlmes. Reizumis šos aprēķinus viņš veic ar speciālu datorprogrammu palīdzību.

Uztura speciālists var konsultēt un izglītot skolēnus, studentus, slimnīcu darbiniekus, lielos sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumus veselīga uztura jautājumos, lasot lekcijas vai sniedzot konsultācijas.

Uztura speciālists arī konsultē un palīdz cilvēkiem ar specifiskām vajadzībām, piemēram, grūtniecēm, jaunajām māmiņām vai arī sportistiem, lai ar pareiza uztura palīdzību viņi sasniegtu nepieciešamos rezultātus.

Uztura speciālists var arī iesaistīties dažādos ar uzturu un pārtiku saistītos pētījumos, to plānošanā un analīzē.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Uztura speciālists darbā izmanto svarus ķermeņa svara noteikšanai un mērlenti ķermeņa apjomu mērīšanai, arī kaliperu (instrumentu tauku kroku mērīšanai) – ar šiem instrumentiem viņš novērtē cilvēka fizisko stāvokļi, lai izskaitļotu dažādus koeficientus, kas savukārt nepieciešami diētas izstrādei. Uztura speciālists lieto arī pārtikas svarus, lai noteiktu kaloriju daudzumu atsevišķos produktos vai citu vielu daudzumu tajos. Viņš darbā izmanto arī anketas, lai atvieglotu sarunu ar pacientu un arī neaizmirstu uzzināt kādus svarīgus faktus.


Darba apstākļi:
Uztura speciālista darbs norit iekštelpās. Parasti tas ir kabinets, bet konsultācija var noritēt arī slimnīcas palātā vai aprūpes iestāžu telpās, pēc vajadzības arī pacienta vai klienta mājoklī vai arī citā vietā. Uztura speciālists parasti strādā astoņu stundu darba dienu, bet darba laiks arī var būt atkarīgs no darbavietas vai pieskaņots klientu un pacientu ērtībām.


Darba iespējas:
Uztura speciālists var strādāt klīnikās, rehabilitācijas iestādēs, pansionātos, dienas aprūpes centros, sociālās aprūpes iestādēs, pašvaldībās, skolās, sabiedriskās ēdināšanas un pārtikas ražošanas uzņēmumos, kā pašnodarbinātais un privātpraksē.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama augstākā izglītība uztura zinātnē. Mācību ilgums 4 – 4,5 gadi.


Iespējamais atalgojums:
250 līdz 500 LVL.
Algas lielums atkarīgs no darbavietas, uztura speciālista profesionalitātes un darba pieredzes.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tevi interesē veselīgs dzīvesveids? Vai tu gribi labi izskatīties, vienmēr būt formā un palīdzēt arī citiem būt tādiem? Vai tu gribi palīdzēt cilvēkiem pasargāt sevi no daudzām slimībām?

Centies jau tagad paplašināt savu redzesloku, interesējoties par veselīga uztura pamatprincipiem! Mēģini šos principus ievērot arī pats savā dzīvē un ieviest savu tuvinieku ikdienā! Apgūsti prasmi pagatavot veselīgu ēdienu!

Uztura speciālista darbs saistīts ar cilvēkiem, tāpēc attīsti saskarsmes spējas, prasmi uzklausīt un izprast dažādus cilvēkus. Darbā palīdzēs arī loģiskā domāšana, ko vari attīstīt matemātikas stundās.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā ķīmija, bioloģija, veselības mācība, matemātika, loģika un psiholoģija.


Interešu joma(s): Veselības aprūpe un rehabilitācija


Radniecīgās profesijas:

DIETOLOGS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

pārtikas produktu sastāvs fiziski aktīvs, veselīgs dzīvesveids
masu mediju, reklāmas ietekme uz cilvēku dzīvesveidu, uzskatiem, ēšanas ieradumiem pārtikas piedevu, E-vielu, koncentrātu ietekme uz veselību
ēdiena gatavošana, jaunas, eksotiskas receptes no citu tautu virtuves veselības uzlabošana ar sabalansētu diētu
bioloģija, ķīmija, veselības mācība veģetārisms, svaigēšana

Man raksturīgas šādas īpašības:

analītiskums rūpīgums draudzīgums
kritiskums apzinīgums pārliecinātība
zinātkāre stabilitāte devīgums
piesardzība pacietība uzņēmība
sistemātiskums * atbildība neatlaidība
racionalitāte ** labestība apķērība

*sistemātiskums – spēja atkārtoti veikt kādas darbības plānā noteiktā secībā

**racionalitāte – spēja būt lietišķam un saprātīgam, attieksmē pret dzīvi dominē prāts un intelekts

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

saprasties ar cilvēkiem pārzināt organismam vajadzīgās uzturvielas
pārliecinoši skaidrot veselīga uztura priekšrocības aizraut cilvēkus ar idejām par veselīgu dzīvesveidu
pārliecinoši argumentēt savu viedokli gatavot veselīgu un garšīgu ēdienu
pielietot ikdienā veselīga uztura principus atveseļot organismu ar sabalansētu diētu

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv