JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



AUGĻU UN DĀRZEŅU KONSERVĒTĀJS


Kods: 7414 01


Darba saturs:
Augļu un dārzeņu konservu konservētājs izgatavo ogu un augļu kompotus, sulas, dārzeņu salātus un marinētu dārzeņu konservus.

Konservēšanas procesu veido vairākas darbības, katrs augļu un dārzeņu konservētājs specializējas kādā konkrētā darbībā, tomēr ikviens no viņiem prot visas darba operācijas, lai vajadzības gadījumā varētu cits citu aizstāt.

No augļu un dārzeņu glabātavas ar transportieri vai ar pārvedamiem ratiņiem pārstrādājamo produkciju nogādā pirmapstrādes iecirknī. Šeit strādājošie to mazgā un, ja ir vajadzīgs, notīra, piemēram, bietēm saknes un lakstu pārpalikumus nogriež ar nazi. Lielos ražošanas uzņēmumos katras darba operācijas izpildes organizācija ir atkarīga no ražošanas ceha tehniskā nodrošinājuma, savukārt mazos ražošanas uzņēmumos vairāk tiek izmantots roku darbs.

Notīrīto produkciju augļu un dārzeņu konservētājs novieto uz transportiera un izlasa augļus un dārzeņus, kuri neatbilst standarta prasībām. Pa transportiera lenti pārstrādājamā produkcija nonāk pildīšanas iecirknī. Tīrās, sagatavotās stikla burkās augļu un dārzeņu konservēšanas operatori sapilda konservējamo produkciju – atbilstoši sagatavotus augļus un dārzeņus.

Burku mazgāšana ir atsevišķa darba operācija, kuru var veikt mehāniski vai arī ar rokām. Piemēram, viens augļu un dārzeņu konservētājs mazgāšanai paredzētās stikla burkas liek uz transportiera lentes, kura slīd caur mazgājamo mašīnu. Otra dārzeņu konservētāja uzdevums ir burkas no mazgāšanas līnijas noņemt, pārbaudīt to tīrību, vispārējo stāvokli (piemēram, vai nav ieplaisājušas) un pārlikt uz ražošanas konveijera.

Burkās automatizēti ielej marinādi, kas piešķir konserviem noteiktas garšas īpašības. Marinādi vāra augļu un dārzeņu konservēšanas operators, kurš ir specializējies tieši šīs operācijas veikšanai. Viņam precīzi jāievēro marinādes sagatavošanas receptūra.

Visi sagatavotie konservi tiek karsēti augstspiediena katlos. Šī sterilizācijas operācija prasa īpaši uzmanīgu un precīzu ražošanas režīmu ievērošanu.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Augļu un dārzeņu konservētājs darbā lieto dažādas iekārtas dārzeņu mazgāšanai, smalcināšanai, apstrādei, kā arī augstspiediena iekārtas - pasterizatorus un autoklāvus.


Darba apstākļi:
Augļu un dārzeņu konservētājs strādā augļu un dārzeņu apstrādes cehā, astoņu stundu darba dienu. Augļu un dārzeņu nogatavošanās sezonas laikā iespējams darbs maiņās. Augļu un dārzeņu apstrādes procesā augļu un dārzeņu konservētājs lieto darba apģērbu un galvassegu, gumijas priekšautu, gumijas zābakus. Tie augļu un dārzeņu konservētāji, kuri gatavo marinādes, lieto aizsargbrilles, savukārt, strādājot pie autoklāva, nepieciešami ausu aizbāžņi vai austiņas dzirdes saudzēšanai.


Darba iespējas:
Augļu un dārzeņu konservētājs var strādāt pārtikas pārstrādes ražotnē, cehā, kas var būt arī privātuzņēmums.


Nepieciešamā izglītība:
Īpašas kvalifikācijas prasības augļu un dārzeņu konservētājam netiek izvirzītas, viņš var strādāt ar vidējo izglītību, profesionālo vidējo izglītību vai arodizglītību pārtikas produktu tehnoloģijā. Ja augļu un dārzeņu konservētājam nav profesionālā izglītība, tad viņu šajā arodā apmāca darba vietā. Ar iegūto profesionālo vidējo izglītību vai arodizglītību augļu un dārzeņu konservētājs var strādāt arī gaļas vai zivju pārstrādes uzņēmumā līdzīgā arodā, piemēram, par gaļas kulināru.


Iespējamais atalgojums:
230 līdz 285 LVL.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev patīk gatavot? Vai šķiet aizraujoši izmēģināt dažādas ēdienu receptes? Vai tev sagādā prieku redzēt ātru sava darba rezultātu?

Dārzeņu konservētāja profesijā būtiska ir spēja strādāt komandā, darot to precīzi un iekļaujoties noteiktā darba ritmā. Lai trenētu savas iemaņas strādāt komandā, esi aktīvs komandu sporta spēlēs, dažādos klases pasākumos, grupu darbā mācību procesa laikā. Veicini roku veiklību un precizitāti, adot, tamborējot, nodarbojoties ar kokgriešanu, kaut ko meistarojot.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā ķīmija, bioloģija un mājsaimniecība.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

ZIVJU APSTRĀDĀTĀJS

ZIVJU KULINĀRS

PĀRTIKAS UN TIEM RADNIECĪGU PRODUKTU PĀRSTRĀDES OPERATORI

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

pavārmāksla praktisks darbs
augļu un dārzeņu konservēšanas specifika darbs augļu un dārzeņu pārstrādes ražotnē
jaunas konservēšanas receptes savu recepšu izdomāšana
ēdināšanas nozares jaunumi ķīmija, bioloģija

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums saimnieciskums centība
precizitāte taupīgums rūpīgums
neatlaidība disciplinētība atbildīgums
kārtīgums darbīgums sabiedriskums
materiālisms* veiklība izpalīdzīgums
izturība pacietība draudzīgums

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

rīkoties atbildīgi, izpildīt saistības uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu
strādāt komandā regulāri pārbaudīt savā pārraudzībā esošos darbus
konstruktīvi argumentēt savu viedokli pagatavot marinādi saskaņā ar receptūru
precīzi izpildīt man uzticētos uzdevumus gatavot garšīgus dārzeņu konservus, izmantojot mūsdienu pārtikas tehnoloģijas

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv