JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



ZIVJU KULINĀRS


Kods: 7411 12


Darba saturs:
Zivju kulinārs meistara vai tehnologa vadībā gatavo zivju kulinārijas izstrādājumus. Viņš spēj sagatavot zivju kulinārijas izstrādājumus pēc uzņēmumā izstrādātām tehnoloģijām un receptūrām.

Zivju kulinārs ražošanas cehā izvērtē izejvielu kvalitāti, sagatavo zivis izstrādājumu ražošanai, saskaņā ar konkrēto receptūru izvēlas nepieciešamās izejvielas, garšvielas, nosver visu, lai būtu ievērots stingri noteiktais daudzums. Zivju kulinārs māk pagatavot arī marinādes, dažādas mērces. Viņš rūpīgi ievēro un fiksē tehnoloģisko režīmu, piemēram, temperatūru, laiku. Viņš arī degustē pagatavotos produktus, piedalās jaunu sortimenta (izstrādājumu klāsta) vienību radīšanā. Zivju kulinārs var arī iepakot un marķēt (iezīmēt izstrādājumu ar firmas zīmi jeb zīmolu) gatavos izstrādājumus un noformēt realizējamās produkcijas pavadzīmes.

Ja zivju kulinārs strādā tirdzniecības uzņēmumā, tad viņš konsultē pircēju, sniedzot tam informāciju, no kā produkts sastāv un kādā veidā to var lietot uzturā. Pēc vajadzības pielieto dažādas palīgierīces, lai, atkarībā no pircēja vēlmēm, sagrieztu, nosvērtu, sasaiņotu kulinārijas izstrādājumus.

Lai nodrošinātu izgatavojamo kulinārijas izstrādājumu atbilstību drošas un kvalitatīvas pārtikas prasībām, zivju kulinārs ievēro personīgo higiēnu, darba drošību ražošanas iecirknī, pārzina sanitārijas un higiēnas noteikumu ievērošanu ražotnē.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Zivju kulinārs darbā lieto virtuves aprīkojumā ietilpstošus instrumentus, piemēram, nažus, svarus, katlus, toverus, karotes, maisītājus.


Darba apstākļi:
Zivju kulinārs strādā cehā, pārtikas produktu ražošanas un/vai tirdzniecības telpās. Viņam ir astoņu stundu darba diena pēc iepriekš saskaņota darba grafika, mēdz būt darbs maiņās.


Darba iespējas:
Zivju kulinārs var strādāt zivju pārstrādes uzņēmumā, tirdzniecības uzņēmumā zivju stendā, var gatavot zivju kulinārijas izstrādājumus tirdzniecības vietas virtuvē.


Nepieciešamā izglītība:
Īpašas kvalifikācijas prasības zivju kulināram netiek izvirzītas, viņš var strādāt ar vidējo izglītību, profesionālo vidējo izglītību vai arodizglītību pārtikas produktu tehnoloģijā. Ja zivju kulināram nav profesionālā izglītība, tad viņu šajā arodā apmāca darba vietā. Ar iegūto profesionālo vidējo izglītību vai arodizglītību zivju kulinārs var strādāt arī gaļas pārstrādes uzņēmumā vai augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumā līdzīgā arodā, piemēram, par gaļas kulināru.


Iespējamais atalgojums:
250 līdz 300 LVL.
Atalgojums ir atkarīgs no zivju pārstrādes uzņēmuma finansiālās situācijas, zivju produkta noieta.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai esi mēģinājis mājās pagatavot zivi, pievienojot dažādas garšvielas, majonēzi vai eksotisku mērci? Šādas eksperimentēšanas iemaņas būs derīgas labu ēdiena gatavošanas prasmju attīstīšanā, kas savukārt lieti noderēs, ja vēlies kļūt profesionāls zivju kulinārs.

Tā kā zivju kulināra darbs norit kolektīvā, viņam būtiskas labas komunikācijas prasmes, ko palīdzēs attīstīt saskarsmes psiholoģija, aktīva dalība grupu darbā skolā, kā arī sportošana, izvēloties komandu sporta spēles.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem priekšmetiem kā bioloģija, ķīmija un mājsaimniecība.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

ZIVJU APSTRĀDĀTĀJS

ZIVJU APSTRĀDES OPERATORS

KONSERVĒŠANAS OPERATORS

ZIVJU IZSTRĀDĀJUMU RAŽOŠANAS OPERATORS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

viesu uzņemšana, cienāšana ar paša gatavotu ēdienu praktisks un radošs darbs
ēdieni no jūras produktiem kūpinātu zivju gatavošanas tehnoloģija
savu zivju ēdienu recepšu veidošana eksperimenti ar neierastām garšvielu kombinācijām, jaunām piedevām
ēdināšanas nozares jaunumi dažādu valstu zivju ēdienu tradīcijas

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums veiklība saimnieciskums
precizitāte atbildīgums izpalīdzīgums
neatlaidība disciplinētība draudzīgums
kārtīgums uzmanīgums devīgums
materiālisms* pacietība uzņēmība
izturība centība pielāgošanās spēja

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem nodrošināt precizitāti zivju produktu izgatavošanas tehnoloģiskajā režīmā
noteikt zivju produktu kvalitāti aprēķināt gatavoto ēdienu uzturvielu daudzumu
mobilizēt sevi intensīvam darbam noformēt ēdienu
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu gatavot daudzveidīgus zivju ēdienus

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv