Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.
ZIVJU APSTRĀDĀTĀJS
Kods: 6153 01

Darba saturs:
Zivju apstrādātājs meistara vadībā veic zivju pirmapstrādi, mazgāšanu un tīrīšanu, zivju šķirošanu, zivju ķidāšanu un citas ar zivju pirmapstrādi saistītas operācijas, piemēram, sagatavo zivis sālīšanai un kūpināšanai, proti, saver tās uz iesmiem vai sakārto konservu kārbās. Viņš izprot veicamā darba mērķi un zina, kāpēc zivis katrā konkrētajā gadījumā ir jāapstrādā tieši tā. Zivju apstrādātājs ievēro personīgo higiēnu, darba drošību ražošanas iecirknī, pārzina sanitārijas un higiēnas noteikumu ievērošanu ražotnē, prot darboties ar iecirknī esošām iekārtām un instrumentiem. Viņš māk strādāt kolektīvā, sadarbojoties ar citiem kolēģiem, kas ir svarīgi nepārtrauktas darbību ķēdes nodrošināšanai.
Zivju apstrādātājs var strādāt arī uz zvejas kuģiem, tad viņa pienākumos ietilpst nozvejoto zivju sagatavošana atvēsināšanai un saldēšanai. Strādājot uz zvejas kuģiem, zivju apstrādātājam var būt arī specifiski darba uzdevumi, ko uzdod zvejas kuģa kapteinis, piemēram, zvejas tīklu sagatavošana, zivju izkraušana no tīkliem.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Zivju apstrādātāja funkciju veikšanai lietojamie instrumenti ir atkarīgi no uzņēmuma tehnoloģiskās modernizācijas pakāpes: var izmantot gan nažus, koka dēlīšus un ratiņus, gan zivju griezējus un transportieri.
Darba apstākļi:
Ņemot vērā, ka zivju apstrādātājs veic gan zivju mazgāšanu, gan šķirošanu, gan ķidāšanu, bet šiem procesiem ir raksturīgs liels ūdens patēriņš, jārēķinās, ka grīdas ir mitras un relatīvais mitrums telpā ir paaugstināts. Zivju apstrādātājs strādā pēc iepriekš saskaņota darba grafika astoņu līdz divpadsmit stundu darba dienu, var būt arī maiņu darbs. Zivju apstrādātājam, strādājot uz zvejas kuģiem, darbs ir jāveic ārā, dažādos gadalaikos un laika apstākļos, bet darba laika nosacījumi tiek ierakstīti katra darbinieka darba līgumā.
Darba iespējas:
Zivju apstrādātājs var strādāt zivju pārstrādes uzņēmumos, kā arī uz zvejas kuģiem, kur viņš zvejniekiem palīdz sagatavot zivis pārstrādei, veikt zivju uzglabāšanu ledū.
Nepieciešamā izglītība:
Īpašas kvalifikācijas prasības zivju apstrādātajam netiek izvirzītas, viņam var būt vidējā izglītībā, profesionālā vidējā izglītība vai arodizglītība pārtikas produktu tehnoloģijā. Ja zivju apstrādātājam nav profesionālās izglītības, tad viņš apmācību šajā arodā iziet darba vietā.
Iespējamais atalgojums:
250 līdz 300 LVL.
Atalgojums ir atkarīgs no zivju pārstrādes uzņēmuma finansiālās situācijas, zivju produkta noieta.
Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tu pazīsti zivis, vai zini, kādas zivis Latvijā iespējams noķert un kā zveju organizē liela zvejas kuģa komanda? Vai esi sapņojis par to, ka kādreiz kopā ar īstiem „jūras vilkiem” varētu doties zvejā okeānā? Vai zini arī, kāpēc zivis ir jālieto uzturā? Bet varbūt nemaz nav tik vienkārši nodrošināt nozvejoto zivju kvalitāti un nogādāt tās krastā svaigas? Zivju apstrādātāja iemaņu apgūšana ir pats sākums zivju pārstrādes speciālista karjerā.
Zivju apstrādātājam būtiska spēja strādāt kolektīvā, līdz ar to vajadzīgas labas komunikācijas prasmes, kuras palīdzēs attīstīt saskarsmes psiholoģija.
Īpašu uzmanību pievērs tādiem priekšmetiem kā bioloģija un ķīmija.
Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība
Radniecīgās profesijas:
ZIVJU KULINĀRS
PĀRTIKAS UN TIEM RADNIECĪGO PRODUKTU PĀRSTRĀDES OPERATORI
ZIVJU APSTRĀDES OPERATORS
SALDĒŠANAS OPERATORS
ZIVJU SAGATAVOTĀJS
SĀLĪTĀJS
ZIVJU KŪPINĀTĀJS
ZIVJU GRIEZĒJS
KONSERVĒTĀJS