JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



MAIZES CEPŠANAS IEKĀRTU OPERATORS


Kods: 8160 07


Darba saturs:
Maizes cepšanas iekārtu operators cep maizi, strādājot ar maizes ražošanas iekārtām un instrumentiem un stingri ievērojot higiēnas un darba aizsardzības noteikumus. Darbu uzsāk, sagatavojot materiālus, ar kuriem maiņā būs jāstrādā. Vispirms ieslēdz visus agregātus, krāsnis, raudzēšanas kameru jeb skapi, apziež maizes formas. Tad iejaukto mīklu sadala pa formām, ieliek raudzēšanas skapī un apmēram pēc 40 minūtēm liek krāsnī cepties. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no maizes veida, tas var būt no 15 līdz 60 minūtēm. Kad maize ir izcepusies, operators to izņem no krāsns, apziež un saliek kastēs. Pēc tam atdzisušo maizi iesaiņo.
Maizes cepēja darba specifika ir atkarīga no uzņēmuma lieluma, iekārtām un aprīkojuma modernizācijas. Katrai krāsnij ir citāda cepšanas tehnoloģija. Pie kādas ir vairāk roku darba, pie citas – mazāk. Operatoram jāzina pārtikas izejvielas, jāpārzina tehnoloģiskais process kopumā, maizes cepšanas iekārtu uzbūve, jāievēro darba drošība un sanitārie noteikumi. Viņam jāizprot maizes sagatavošanas pamatprincipi, tās struktūra un rūgšanas process. Jāprot novērtēt gatavais izstrādājums – vai maize ir izcepusies, vai jācep ilgāk. Jāzina arī, kā rīkoties ar karstu maizi.
Maizes cepšanas iekārtu operatoram jāuztur kārtībā darba vieta, vienmēr jābūt tīrai grīdai un visam apkārtējam, jo pārtikas ražošanā sanitārās prasības ir ļoti augstas.
Maizes pieprasījums ir mainīgs, pavasarī, kartupeļiem beidzoties, tas pieaug un arī piektdienās vai pirms svētkiem maizi pērk lielākos daudzumos, ir vairāk pasūtījumu, tāpēc operatoram šai laikā ir daudz un intensīvi jāstrādā. Darba process ir diezgan saspringts un koncentrēts, jo maizes kvalitātei vienmēr jābūt labai.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Maizes cepšanas instrumenti un to dažādība ir atkarīga no uzņēmuma lieluma un modernizācijas pakāpes. Operators izmanto raudzēšanas kameru, krāsni, otu, lāpstu vai lizi maizes izņemšanai no krāsns, konteineru tās salikšanai, dažādas formas, svarus un citus mērinstrumentus. Kā visā pārtikas rūpniecībā, arī maizes cepšanas iekārtu operators valkā speciālu apģērbu, kam jāatbilst darba un visām sanitārajām prasībām.


Darba apstākļi:
Operatora darba laiks bieži ir atkarīgs no pasūtījumu daudzuma. Var būt maiņu vai nakts darbs, jo maizes cepšanas cikls ir garš un sarežģīts. Bez tam jāstrādā paaugstinātas gaisa temperatūras apstākļos, ilgas stundas jādarbojas, stāvot kājās. Šis darbs ir fiziski smags, jo maize arī jācilā, īpaši, ja tā tiek veidota ar rokām.


Darba iespējas:
Maizes cepšanas iekārtu operators lielākoties strādā maizes cepšanas uzņēmumos, maiznīcās vai konditorejās, bet var veidot arī pats savu nelielu uzņēmumu.


Nepieciešamā izglītība:
Šai darbā nepieciešama profesionālā vidējā izglītība miltu izstrādājumu ražošanā vai pārtikas ražošanas tehnoloģijā. Par maizes cepšanas iekārtu operatoru var strādāt arī bez iepriekšējas profesionālās izglītības, amatu apgūstot jau uzņēmumā.



Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev patīk saspringts darbs, kas prasa koncentrēšanos? Vai uzskati, ka maizīti cept ir svēts darbs, jo tā cilvēkam vienmēr ir vajadzīga? Ja tev piemīt darba mīlestība, kārtības izjūta, laba oža un garšas sajūta, tad, iespējams, maizes cepšanas iekārtu operatora darbs ir domāts tev.
Ja esi skolnieks, tad izmanto iespējas doties ar klasi ekskursijās uz pārtikas ražotnēm, piemēram, maizes ceptuvi „Lāči”, un paskaties, ko un kā dara maizes cepšanas iekārtu operators. Pārbaudi savu interesi, mājās ģimenei cepot maizīti no veikalā nopērkamiem maizes miltu maisījumiem, vai atrodi maizes receptes pavārgrāmatās vai internetā. Skolā padziļinātu uzmanību pievērs mājturībai un tehnoloģijām, arī sportam.
Ja vēlies pārkvalificēties, svarīgi ir pārbaudīt veselības stāvokļa atbilstību šāda fiziska darba veikšanai. Ja tā raizes nerada, tad nepieciešams attīstīt savu fizisko izturību, aktīvi vingrojot vai nodarbojoties ar kādu sporta veidu. Stājoties darbā, apmēram divu nedēļu laikā varēsi apgūt nepieciešamās iemaņas pie darba devēja, tomēr mācīties jāturpina visu mūžu. Vari apmeklēt profesionālās tālākizglītības kursus par miltu izstrādājumu ražošanu vai higiēnas prasībām pārtikas ražošanā.
Ja vēlies padziļināt savu profesionālo kompetenci, apmeklē kursus un seminārus pārtikas ražošanas jomā. Maizes cepšanas iekārtu operators var turpināt studijas augstskolā, lai kļūtu par pārtikas tehnologu.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

MAIZNIEKS

KONDITORS

PĀRTIKAS PRODUKTU RAŽOŠANAS OPERATORS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

mehānismi un ierīces, to darbība pārtikas piedevas un izejvielas
ražošanas process, tā kontrole un uzraudzība maizes un citu miltu izstrādājumu receptes, izgatavošana
higiēnas līdzekļi un to pielietojums maizes cepšanas tradīcijas
praktisks darbs maizes cepšanas tehnoloģija

Man raksturīgas šādas īpašības:

pielāgošanās spēja centība akurātums
atbildīgums neatlaidība taupība
precizitāte lietpratība racionalitāte**
veiklība saimnieciskums kārtīgums
godīgums disciplinētība izturība
materiālisms* rūpība enerģiskums

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

**racionalitāte - spēja būt lietišķam un saprātīgam, attieksmē pret dzīvi dominē prāts un intelekts

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību ilgstoši koncentrēties darbam, strādāt ātri
plānot darba gaitu un strādāt atbilstīgi plānam sagatavot darba vietu un iekārtas pēc instrukcijām
orientēties tehniskajā dokumentācijā un iekārtu darbības shēmās lietot speciālus higiēnas līdzekļus pārtikas ražošanā
izvērtēt izejvielu un materiālu atbilstību kvalitātes prasībām strādāt ar maizes ražošanas iekārtām un instrumentiem

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv