JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



KONDITORS


Kods: 7412 02


Darba saturs:
Konditors cep un dekorē dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus, piemēram, smalkmaizītes, kūkas, kēksus, ruletes, kliņģerus, pīrādziņus, picas, cepumus. Viņš gatavo arī saldumus, piemēram, konfektes vai augļus šokolādē.

Uzsākot darba maiņu, konditors iepazīstas ar gatavojamo izstrādājumu sarakstu, aprēķina nepieciešamās mīklas, krēma vai pildījuma daudzumu, nomēra vai nosver izejvielas.

Konditors sajauc gatavojamā izstrādājuma mīklas sastāvdaļas, samīca mīklu, sakuļ pildījuma masu. Pagaršojot mīklu vai pildījumu, konditors nosaka, kādas vēl sastāvdaļas nepieciešamas, un pievieno tās. Viņš izrullē mīklu vajadzīgajā biezumā. Lielos konditorejas uzņēmumos mīklu vai konditorejas masu konditors iepilda speciālās veidnēs automatizētā līnijā, pieskata izstrādājumu izstrādes procesu un kontrolē tā kvalitāti. Mazākās konditorejās un maizes ceptuvēs viņš konditorejas izstrādājumu formu veido ar rokām, saritinot vai izlokot mīklu, iegūst, piemēram, zieda, gliemeža, lentes, mēness formas izstrādājumus un, ja nepieciešams, iestrādā mīklā pildījumu. Tad atkarībā no konkrētā izstrādājuma veida viņš vai nu uzraudzē produktu, vai apsmērē ar eļļu, ūdeni, olu un liek cepties krāsnī. Izcepto izstrādājumu konditors papildina ar citām sastāvdaļām: uzklāj glazūru, ar speciāliem konditorejas piederumiem (piemēram, krēma turzām) iepilda pildījuma saldo vai sāļo masu, smērē starp kūku vai toršu kārtām krēmu.

Lai izgreznotu vai izdekorētu mīklas izstrādājumus, tortes un kūkas, konditors tos rotā ar krēma vai marcipāna veidojumiem, kā arī riekstiem un augļiem. Dažkārt konditors pēc īpaša pasūtījuma gatavo vairākstāvu un vairāku kilogramu smagas tortes. Pēc pasūtītāja vēlmes viņš var izveidot tortei dažādus rotājumus – gan kā logotipu vai uzrakstus, gan arī kā figūriņas vai ornamentus. Visām tortes sastāvdaļām un rotājumiem gan jābūt ēdamiem. Nereti šos pasūtījumus konditors pats arī pieņem, ar pasūtītāju pārrunājot izstrādājuma dizainu, vēlamās garšas un sastāva īpašības.

Konditorejas fabrikās, kur ražo konfektes, konditori uzmana automatizēto līniju darbu, gatavo konfekšu masu: vāra cukura, krēma un citus sīrupus, sajauc tos ar dažādām sastāvdaļām garšas mainīšanai, pārbauda masas gatavību, sagatavo pildījumu, kā arī veido šokolādes izstrādājumus, glazē un dekorē tos.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Konditors darbā izmanto dažādu lielumu bļodas, katlus, karotes, nažus, virtuves dēlīšus, sulu spiedes, putojamās slotiņas, putotājus, maisītājus, smalcinātājus, rīves, maisāmās iekārtas, mīklas rulli, smērējamo nazi, konditorejas maisiņu ar dažādiem uzgaļiem, cepumu, groziņu, kēksu, suflē formas, pannas, paplātes, servējamos traukus. Konditors darbā lieto arī cepeškrāsnis, konvekcijas krāsnis, plītis, ledusskapi, saldētavu. Konditorejas fabrikās konditors strādā pie ražošanas līnijas. Konditors valkā speciālu darba tērpu, slēgtus apavus ar zemu papēdi un neslīdošu zoli, galvassegu.


Darba apstākļi:
Konditors strādā konditorejas izstrādājumu gatavošanas telpās vai ražošanas cehā. Konditors strādā astoņu stundu darba dienu, bet darba režīms var būt dažāds – maiņās pēc iepriekš noteikta grafika, arī naktīs un brīvdienās. Telpās, kur cep konditorejas izstrādājumus, bieži ir paaugstināta temperatūra, savukārt krēma cehā ir vēss. Konditora darba telpas vienmēr ir arī dažādu garšvielu un gatavo konditorejas izstrādājumu smaržas piesātinātas. Strādājot lielās konditorejas ražotnēs pie automatizētajām ražošanas līnijām, darbs saistīts ar paaugstinātu trokšņa līmeni.


Darba iespējas:
Konditors var strādāt restorānos, kafejnīcās vai konditorejās, konditorejas izstrādājumu ražotnēs vai kā pašnodarbinātais.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama arodizglītība konditora specialitātē (mācību ilgums 1 - 3 gadi). Konditora darbā nepieciešamās zināšanas un iemaņas var apgūt arī īpašos profesionālos kursos.


Iespējamais atalgojums:
120 līdz 350 LVL.
Atalgojums atkarīgs no strādājošā profesionalitātes un darbavietas.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev patīk iepriecināt draugus un ģimenes locekļus ar paša gatavotu maltīti? Vai esi pats mēģinājis vai kādam palīdzējis cept tortes, smalkmaizītes? Vai labprāt meklē un izmēģini jaunas receptes? Vai tev pietiktu pacietības ēdienu gatavot vairākkārt, līdz iegūta vēlamā garša un/vai izskats?

Šajā profesijā svarīgi ir attīstīt labu garšas izjūtu, izpratni par to, ar kādu produktu kombinācijām var panākt dažādas garšas nianses. Šo māku var veicināt regulāra maltīšu un cienastu gatavošana – dažādu garšu kombināciju izmēģināšana.

Konditora darbā būtiskas ir veiklas rokas, precizitāte darba izpildē, ko var attīstīt, piemēram, līmējot kolāžas, liekot stikla vai keramikas mozaīkas, adot, tamborējot, izpildot sīkus sadzīves tehnikas remontdarbus. Savukārt šajā profesijā svarīgo radošumu, krāsu un kompozīcijas izjūtu veicinās zīmēšana un gleznošana. Noderēs arī fiziskā izturība, ko var izkopt sporta nodarbībās, kā arī, īstenojot fiziski aktīvu dzīvesveidu.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā mājsaimniecība, vizuālā māksla, veselības mācība un sports.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

PAVĀRS

MAIZNIEKS

PĀRTIKAS UN DZĒRIENU TEHNOLOGS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

ēdiena, jo īpaši miltu izstrādājumu gatavošana praktisks darbs
jaunas konditorejas izstrādājumu receptes vairākstāvu toršu gatavošanas nianses
oriģināli konditorijas izstrādājumu dekorējumi darbs, kas iepriecina cilvēkus
ēdināšanas nozares jaunumi radošs darbs

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums izturība rūpīgums
precizitāte darbīgums emocionalitāte
neatlaidība izteiksmīgums draudzīgums
kārtīgums oriģinalitāte izpalīdzība
materiālisms* radošums sirsnīgums
pacietība veiklība atbildīgums

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem gatavot konditorijas izstrādājumus
radīt jaunas konditorijas izstrādājumu receptes veikt savu darbu paredzētajā laikā
mobilizēt sevi intensīvam darbam veikt savu darbu radoši
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu aprēķināt gatavotā ēdiena uzturvielu daudzumu

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv