JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



MAIZNIEKS


Kods: 7412 01


Darba saturs:
Maiznieks cep maizi un dažādus maizes izstrādājumus, piemēram, raušus, smalkmaizītes, barankas.

Maiznieks var strādāt lielos maizes cepšanas uzņēmumos, kā arī nelielās individuālās maizes ceptuvēs. No tā, cik lielā uzņēmumā maiznieks strādā, atkarīgi viņa tiešie darba pienākumi.

No darba vadītāja vai tehnologa maiznieks saņem darba uzdevumu – cik daudz un pēc kādas receptūras maize jāgatavo. Maiznieks atbilstoši receptei sagatavo, nosver visas nepieciešamās izejvielas un saber tās mīklas mīcāmajos katlos. Šajos katlos mīkla tiek mehāniski samīcīta. Tad maiznieks novieto mīklas vannas raudzēšanai siltumā. Kad mīkla uzrūgusi, viņš to sadala noteiktās daļās pēc svara. Dalīšana var būt automātiska, ar speciālām iekārtām vai arī to var darīt ar rokām. Maiznieks katru kukulīti veido atbilstoši noteiktām prasībām. Ja tā ir kāda īpaša sortimenta maize, tad šīs darba operācijas laikā maiznieks veic nepieciešamo apdari – pārkaisa mīklas izstrādājumu ar riekstiem, ķimenēm vai magonēm, ar otu pārklāj katru kukulīti ar olas maisījumu, veido ornamentālos iegriezumus vai tādus, kas domāti, lai maize cepšanas procesā neplīstu. Ja ir paredzēts ražot maizi ar speciālu pildījumu, tad maiznieks šo pildījumu sagatavo atsevišķi un, formējot maizes kukulīti, to ievieto mīklā atbilstoši noteiktām prasībām. Katru sagatavoto kukulīti maiznieks liek uz cepamās pannas, vēlreiz uzraudzē, tad iebīda cepamajā krāsnī.

Izcepto maizi maiznieks sagatavo nosūtīšanai uz pārdošanas vietām – saliek kastēs, katru kukuli ietin speciālā pārtikas plēvē, ieliek speciālā papīra iepakojumā vai izmanto vakuuma saiņojuma tehnoloģiju.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Maiznieks darbā lieto dažādas mīklas izstrādājumu cepšanai paredzētas formas, nažus, mīklas ruļļus, miltu sietus. Viņš izmanto arī dažādu tehnisko aprīkojumu, piemēram, maizes krāsnis (ar malku kurināmas vai elektriskas), vakuuma iesaiņošanas iekārtu, mīklas mīcītāju, maizes griezēju, kā arī maizes pārvadājamos ratus un maizes pārvietošanas kastes. Maiznieks strādājot valkā darba tērpu – īpašu halātu vai kombinezonu, matus apsedz ar cepuri vai lakatiņu. Strādājot pie cepamajām krāsnīm, maiznieks lieto karstumizturīgus darba cimdus un priekšautus.


Darba apstākļi:
Maiznieks strādā īpašā telpā – maizes ceptuvē. Lai pircēji vienmēr saņemtu svaigi ceptu maizi, maiznieka darbs tiek organizēts maiņās. Parasti tās ir astoņas darba stundas nakts vai rīta maiņā. Darbs saistīts ar krasām temperatūras maiņām. Pie cepamajām krāsnīm tā var būt ļoti augsta.


Darba iespējas:
Maiznieks var strādāt lielākos vai mazākos privātuzņēmumos un kā pašnodarbinātais, privāti slēdzot līgumus ar dažādiem veikaliem vai ēdināšanas iestādēm.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama arodizglītība maiznieka specialitātē. Mācību ilgums 3 gadi. Nepieciešamās profesionālās iemaņas var apgūt arī uz vietas darbavietā.


Iespējamais atalgojums:
90 līdz 300 LVL.
Algas apmērs atkarīgs no darbavietas (lauku rajonos un lielpilsētās tas var atšķirties), kā arī no maiznieka profesionalitātes – daudzi maiznieki ar laiku iemanās strādāt ļoti ātri un izcept lielāku daudzumu maizes, līdz ar to viņu atalgojums ir lielāks, jo alga tiek rēķināta pēc padarītā darba.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai interesējies par dažādām receptēm un ēdienu pagatavošanas veidiem? Vai pašcepta maize tev šķiet kas īpašs? Vai esi mēģinājis piedalīties maizes cepšanas procesā, vai tu to vēlētos?

Šajā profesijā būtiska ir patika gatavot ēdienu. Šīs iemaņas var trenēt mājās, izmēģinot dažādas receptes, varbūt pat pamēģinot izcept kādu maizes kukulīti. Maizes cepšana visos laikos bijusi ļoti cienījama un īpaša nodarbe, kurā jāiegulda ne tikai fizisks, bet arī garīgs spēks, tāpēc par labu nāks senas maizes cepšanas tradīciju un recepšu papētīšana.

Fizisku izturību un roku veiklību, kas svarīga maizniekam, veicinās dalība dažādās sporta aktivitātēs. Visatbilstošākie būtu tādi sporta veidi kā, piemēram, reslings, svarcelšana, rokas bumbas spēle.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā mājsaimniecība, sports un veselības mācība.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

PAVĀRS

KONDITORS

PAVĀRA PALĪGS

KUĢA PAVĀRS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

ēdiena, jo īpaši miltu izstrādājumu gatavošana praktisks darbs
jaunu un veco laiku ēdiena gatavošanas receptes dažādu šķirņu maizes pagatavošanas nianses
tradicionālo recepšu atsvaidzināšana ar jauniem ingredientiem darbs, kas iepriecina cilvēkus
ēdināšanas nozares jaunumi radošs darbs

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums veiklība disciplinētība
precizitāte izturība piesardzīgums
neatlaidība darbīgums saimnieciskums
kārtīgums pacietība taupīgums
materiālisms* rūpīgums stabilitāte
vaļsirdība enerģiskums atbildīgums

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

strādāt komandā gatavot mīklu, raudzēt
konstruktīvi risināt konfliktus izveidot kukulīšus, cept maizi
strādāt ar maizes cepšanas tehniskajām iekārtām sagatavot maizi transportēšanai
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu veikt darbu noteiktajā laikā

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv