JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



GAĻAS PRODUKTU RAŽOŠANAS MEISTARS


Kods: 7411 16


Darba saturs:
Gaļas produktu ražošanas meistars vada un kontrolē darba izpildi gaļas produktu ražošanas iecirknī, atbild par kvalitatīvu produktu sagatavošanu un jaunu produkcijas veidu ieviešanu ražošanā. Viņš arī nosaka darba pienākumus, uzdod darbiniekiem konkrētus uzdevumus, strādā ar ražošanas dokumentāciju.

Gaļas produktu ražošanas meistars pārzina likumdošanas prasības gaļas un gaļas produktu kvalitātei. Tāpat viņš pārzina izejvielu klāstu, lemj par izejvielu izmantošanu konkrētu gaļas produktu ražošanā. Viņš ir tiesīgs veikt izmaiņas produktu ražošanā, ja mainās kāda no sastāvdaļām.

Gaļas produktu ražošanas meistars ražošanas procesu uzrauga saskaņā ar uzņēmumā apstiprinātām tehnoloģijām un receptūrām, pats piedalās normu un tehnoloģiju izstrādē seko tehnoloģiskā režīma ievērošanai, piemēram, kontrolē, kā tiek ievērota temperatūra un laiks, izvērtē iegūtās produkcijas kvalitāti. Viņš atbild par sanitārijas un higiēnas noteikumu ievērošanu ražotnē.

Gaļas produktu ražošanas meistars veic izejvielu un gatavo produktu uzskaiti, pārzina ražošanas iekārtu darbību un to ekspluatācijas noteikumus.

Darba procesā gaļas produktu ražošanas meistars apmāca uzņēmuma jaunos darbiniekus un praktikantus.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Gaļas produktu ražošanas meistars darbā lieto svarus (lai svērtu, piemēram, ražojamā izstrādājuma sastāvdaļas), termometru, kā arī datoru un printeri, jo viņš strādā ar ražošanas dokumentāciju.


Darba apstākļi:
Gaļas produktu ražošanas meistars parasti strādā ražošanas telpās, kur tiek nodrošināta tehnoloģijas prasībām atbilstoša temperatūra, bet var būt paaugstināts mitrums, slapja grīda. Gaļas produktu ražošanas meistars strādā pēc iepriekš saskaņota darba grafika astoņas līdz divpadsmit stundas dienā .


Darba iespējas:
Gaļas produktu ražošanas meistars var strādāt gaļas pārstrādes uzņēmumos, kautuvēs, var veikt arī pārtikas tehnologa pienākumus šajās ražotnēs, tāpat var būt pieprasīts pārtikas kontroles institūcijās.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama profesionālā vidējā izglītība vai 1. līmeņa profesionālā augstākā izglītība, vai arī augstākā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā ar specializāciju gaļas pārstrādē. Mācību ilgums 3 – 5 gadi. Ar iegūto izglītību var strādāt ne tikai gaļas produktu ražošanas, bet arī citu veidu pārtikas produktu ražošanas uzņēmumos.


Iespējamais atalgojums:
500 līdz 800 LVL.
Atalgojuma apmērs atkarīgs no darba pieredzes un profesionalitātes.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai esi tikai gardēdis, vai arī tevi interesē, kā pagatavots atpūtas brīdī zaļumos ceptais aromātiskais šašliks? Vai tev ir gribējies zināt, kāpēc veikala plauktā redzamus ārēji līdzīgus gaļas izstrādājumus tomēr sauc tik atšķirīgi, piemēram, dūmdesa, servelāde, salami?

Uz pārtikas ražošanu vari paraudzīties ne tikai no ziņkārīga patērētāja viedokļa, bet arī kā drošas un kvalitatīvas pārtikas ražotājs. Notiekošās izmaiņas pārtikas patērēšanā (aizvien svarīgāka kļūst ne tikai izsalkuma remdēšana, bet arī veselības uzturēšana, mūža paildzināšana, iecienīti ātri pagatavojami produkti) prasa pārvērtības pārtikas produktu ražošanā. Šajā nozarē iespējams īstenot radošas idejas, piemēram, izdomāt jaunas receptes, efektīvākus produkcijas izgatavošanas paņēmienus.

Katram meistaram ir svarīgas arī labas komunikācijas spējas, jo jānodod zināšanas citiem. Pievērs uzmanību tam, vai tev labāk patīk darboties individuāli, vai arī tu spēj strādāt komandā un turklāt uzņemties tajā līdera lomu.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem priekšmetiem kā ķīmija, bioloģija, matemātika un mājturība.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

PĀRTIKAS UZŅĒMUMA RAŽOŠANAS TEHNIĶIS

PĀRTIKAS UN DZĒRIENU TEHNOLOGS

PĀRTIKAS PRODUKTU PĀRSTRĀDES SPECIĀLISTS

PĀRTIKAS PRODUKTU UN DZĒRIENU DEGUSTĒTĀJI

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

pavārmāksla praktisks darbs
gaļas produktu gatavošanas specifika darbs gaļas produktu ražotnē
gaļas izstrādājumu receptūras savu recepšu radīšana
ēdināšanas nozares jaunumi bioloģija, ķīmija

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums saimnieciskums iniciatīva
precizitāte atbildīgums mērķtiecība
neatlaidība disciplinētība izlēmība
kārtīgums uzņēmība sabiedriskums
materiālisms* elastīgums izpalīdzība
izturība darbīgums draudzīgums

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem nodrošināt kvalitāti gaļas produktu ražošanā
lietišķi pamatot savu viedokli regulāri pārbaudīt savā pārraudzībā esošos darbus
koordinēt cilvēku darbu gatavot gaļas produktus
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu kārtot lietišķo dokumentāciju, uzskaiti

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv