JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



BĀRMENIS


Kods: 5123 01


Darba saturs:
Bārmenis apkalpo bāra apmeklētājus: pasniedz viņiem dzērienu un ēdienu kartes; atbild uz viesu jautājumiem un dod paskaidrojumus par pasūtāmo dzērienu un uzkodu sastāvu, garšas īpašībām; pieņem pasūtījumu; pasniedz pasūtītās uzkodas; gatavo, ielej un pasniedz aukstos un karstos dzērienus, kā arī kokteiļus – gan klasiskos pēc gatavām receptēm, gan izpilda viesu vēlmes. Viņš pieņem samaksu par pasūtījumu. Bārmenis pagatavo arī dzērienus, ko viesmīlim pasūtījuši pie galdiņiem sēdošie restorāna, kafejnīcas vai kluba viesi.

Bārmenis nokopj bāra leti pēc apmeklētāju aiziešanas. Viņš pats mazgā traukus un piederumus, ko lieto dzērienu sagatavošanai, bet glāzes parasti tiek mazgātas virtuvē kopā ar citiem traukiem.

Bārmenis rūpējas, lai bārā esošie dzērieni un trauki būtu gan ērti, gan pievilcīgi novietoti. Viņš atbild par bārā pieejamo preču uzskaiti, dzērienu un uzkodu izvēli. Viņš pasūta dzē¬rienus (gan bezalkoholiskos, piemēram, kafiju, tēju, kakao, sulu, gāzētos dzērienus, ūdeni, gan alkoholiskos, piemēram, vīnu, šampanieti, alu, stipro alkoholu) un citas bārā nepieciešamās preces, piemēram, uzkodas, cigaretes, kokteiļu salmiņus.

Dienas beigās bārmenis saskaita kases ieņēmumus un atzīmē tos kases žurnālā. Maiņas beigās bārmenis veic bārā inventarizāciju – pārmēra atlikušos dzērienus, uzskaita ēdienus un pārskaita bāra piederumus.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Bārmenis darbā izmanto galda piederumus (piemēram, glāzes, šķīvjus, nažus, karotes), ēdienu un dzērienu sagatavošanai nepieciešamos darbarīkus, piemēram, suluspiedes, šeikerus, putotājus, blenderus, mērglāzes, streineri (lai izkāstu dzērienus, ko gatavo ar smalcināto ledu), virtuves dēlīti, leduskasti, ledus stangas, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, sveci un karafi 30-50 gadus vecu vīnu dekantēšanai (šķidruma atdalīšanai no nogulsnēm). Bārmenis darbā lieto kases aparātu, iekārtu norēķiniem ar maksājumu kartēm, kā arī kases žurnālu. Bārmenis valkā konkrētā ēdināšanas uzņēmuma noteiktā stila apģērbu, apavus ar neslīdošu zoli.


Darba apstākļi:
Bārmenis strādā gan telpās, gan arī ārā, piemēram, vasaras kafejnīcās vai izbraukuma banketā. Darba vidi ietekmē ēdināšanas uzņēmuma raksturs, piemēram, deju klubā jārēķinās ar skaļu mūziku un kontrastainām gaismām. Ja bārs ierīkots telpā bez logiem, bārmenis strādā mākslīgā apgaismojumā. Lai gan smēķētāju zona ir aprīkota ar ventilāciju, bārmenim ilgstoši jāelpo piesmēķēts gaiss. Visu darba laiku viņš stāv kājās aiz bāra letes. Bārmenis strādā maiņu darbu 40 stundas nedēļā pēc iepriekš saskaņota grafika, darbs var būt vēlu vakaros un naktīs, kā arī brīvdienās.


Darba iespējas:
Bārmenis var strādāt restorānos, kafejnīcās, bāros, klubos.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama arodizglītība pakalpojumu servisā. Mācību ilgums – 1 līdz 3 gadi.


Iespējamais atalgojums:
150 līdz 400 LVL.
Atalgojums ir atkarīgs no ēdināšanas uzņēmuma lieluma (piemēram, galdiņu skaita, jo bārmenis arī sagatavo dzērienus pasūtījumiem, ko pieņem un izpilda viesmīļi). Bārmeņa atalgojumu var veidot noteikta alga un vēl darba līgumā paredzēti procenti no ēdināšanas uzņēmuma ieņēmumiem.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tu spēj pakalpot cilvēkiem? Vai tev varētu sagādāt gandarījumu viesu pateicība par tavu ieguldīto darbu un laiku viņu uzņemšanā? Vai tev interesē sameklēt dažādos avotos, kā arī pašam veidot un izmēģināt jaunas dzērienu un ēdienu receptes? Vai tu spēj būt savaldīgs, saņemot aizskarošas piezīmes? Vai proti novērtēt, kad ir un kad nav vērts pierādīt savu taisnību?

Bārmenim nepieciešama līdzsvarotība saskarsmē ar ļoti dažādiem cilvēkiem: viņam vienlaikus jāprot būt gan laipnam un iejūtīgam, gan atturīgam un nosvērtam, un tieši no bārmeņa lielā mērā ir atkarīgs, vai viesis vēl kādreiz apmeklēs konkrēto bāru vai restorānu. Viņam svarīgi attīstīt savu personību, lasot daiļliteratūru, interesējoties par kultūras norisēm un aktuālākajiem notikumiem pasaulē, tāpat izkopjot tādas rakstura iezīmes kā, piemēram, iecietība, savaldība, godprātība, pašapzinīgums.

Bārmenim ir svarīga trenēta atmiņa, lai atcerētos cilvēku sejas un katram viesim pasniegtu tieši to, ko viņš izvēlējies. Iespējams izmantot speciālus vingrinājumus atmiņas trenēšanai, kā arī vari mācīties no galvas dzejoļus vai censties iegaumēt, piemēram, receptes. Bārmenim būtu jāzina apmēram 400 pasaules klasisko kokteiļu recepšu.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā matemātika, vizuālā māksla, veselības mācība, mājsaimniecība, psiholoģija un svešvalodas.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība Tūrisms, atpūta, viesmīlība,


Radniecīgās profesijas:

VIESMĪLIS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

saviesīgās dzīves pasākumi viesu uzņemšana, viņu aprūpe un izklaide
darbs, kas sagādā pozitīvas emocijas cilvēkiem saskarsme
jaunas ēdienu un dzērienu receptes jaunākās tendences ēdienu un dzērienu vizuālajā noformējumā
eksperimenti jaunu kokteiļu gatavošanā praktiskā psiholoģija

Man raksturīgas šādas īpašības:

uzņēmība apzinīgums atbildīgums
mērķtiecība atraktivitāte izturība
ekstraversija * optimisms veiklība
enerģiskums praktiskums kārtīgums
iniciatīva precizitāte materiālisms**
draudzīgums neatlaidība atraisītība

* ekstraversija apzīmē uz ārējo pasauli vērstu personības tipu, kuram raksturīga atklātība, sabiedriskums, laba saskarsme, spēja ātri iejusties jaunās situācijās un kuram patīk veidot plašu paziņu loku

** materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

saprasties ar cilvēkiem ātri veikt matemātiskus aprēķinus
būt labam klausītājam strādāt ar kases aparātu
konstruktīvi risināt konfliktus kārtot lietišķo dokumentāciju
pasniegt dažādus dzērienus pagatavot dzērienu kokteiļus

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv