JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



VIESMĪLIS


Kods: 5123 04


Darba saturs:
Viesmīlis apkalpo restorānu, kafejnīcu, bāru vai klubu apmeklētājus, piedāvā un pasniedz tiem ēdienus un dzērienus.

Viesmīlis, tāpat kā zāles pārzinis (klientu apkalpošanas pārzinis), ir atbildīgs par zālē notiekošajiem procesiem. Laikus ierodoties darbā, viesmīlis sagatavojas klientu apkalpošanai: pirms viņu ierašanās saņem nepieciešamos darba piederumus, piemēram, galda piederumus, traukus, galdautus, salvetes, ziedus, vāzes, uzklāj galdu un iepazīstas ar ēdienkartes sortimentu un cenām. Galda klāšanai un viesu apkalpošanai nepieciešamos piederumus viesmīlis novieto servantos (zemās bufetēs) un uz palīggaldiņiem. Servantā tiek glabāts tik daudz galda piederumu, lai viesmīlis vismaz vienu reizi varētu pārklāt galdu.

Kad viesi (paši vai ar zāles pārziņa palīdzību) ir izvēlējušies galdiņu un apsēdušies, viesmīlis katram apmeklētājam piedāvā ēdienkarti. Pieņemot pasūtījumu, viesmīlis to pieraksta, tad precīzi, ātri un pareizi izpilda. Viesmīlis atnes ēdienu no virtuves un servētus dzērienus no bāra. Viņš nomaina traukus – novāc un aiznes netīros traukus uz virtuvi, bet klientiem atnes nākamo pasūtīto ēdienu vai dzērienu. Viesmīlis strādā tā, lai nepiesaistītu viesu uzmanību un netraucētu viņu sarunas. Pēc maltītes viesmīlis izsniedz čeku un pieņem no viesiem samaksu. Pēc viesu aiziešanas viesmīlis sagatavo galdiņu nākamajiem apmeklētājiem.

Viesmīlis pārzina un prot pielietot dažādus galda klāšanas stilus (piemēram, pusdienu, vakariņu, kafijas galda klājums, banketa galda servējums) un apkalpošanas veidus (ar daļēju vai pilnu apkalpošanu), kā arī dažādus apkalpošanas paņēmienus (piemēram, franču, krievu, angļu, zviedru galds), ko izvēlas atkarībā no apkalpošanas līmeņa un viesību rakstura. Piemēram, apkalpojot franču manierē, viesmīlis koplietošanas trauku apnēsā apkārt galdam, piedāvājot viesiem ēdienu, savukārt krievu manierē viesmīlis liek koplietošanas traukus galdā, un viesi apkalpojas paši. Banketu sagatavošanai viesmīļi veido tematiskos galdu klājumus, kārto ziedus.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Viesmīlis darbā lieto, piemēram, galda piederumus, paplātes, pudeļu attaisāmos, vīna pudeļu turētājus, ledus traukus, galdautus, salvetes. Viņš izmanto servantus un palīggaldiņus. Viesmīlis valkā formastērpu, kādu izvēlējušies un noteikuši kafejnīcas vai restorāna īpašnieki.


Darba apstākļi:
Viesmīlis strādā galvenokārt telpās, bet vasaras sezonā arī ārā, piemēram, vasaras kafejnīcās vai izbraukuma banketos. Darba vide ir atkarīga no kafejnīcas, restorāna vai kluba rakstura, piemēram, deju klubā jāstrādā skaļas mūzikas un kontrastainu gaismu pavadījumā. Viesmīlis strādā maiņu darbu - astoņas līdz divpadsmit stundas, pēc iepriekš saskaņota grafika, darbs var būt vēlu vakaros un naktīs, kā arī brīvdienās.


Darba iespējas:
Viesmīlis var strādāt restorānos, kafejnīcās, bāros vai deju klubos.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama profesionālā vidējā izglītība. Mācību ilgums – 4 gadi. Viesmīļa profesiju var apgūt arī speciālos kursos vai, izejot apmācību, pie darba devēja.


Iespējamais atalgojums:
150 līdz 200 LVL.
Atalgojuma apmērs atkarīgs no ēdināšanas uzņēmuma lieluma (piemēram, apkalpojamo galdiņu skaita un zāles izmēra) un veida. Līdzās algai viesmīlis saņem darba līgumā noteiktus procentus no ēdināšanas uzņēmuma ieņēmumiem.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev patīk organizēt svētkus saviem draugiem? Vai izjūti gandarījumu, ja ar savu darbu esi citiem uzlabojis garastāvokli un radījis prieku? Vai tev šķiet svarīgi skaisti uzklāt galdu ikdienas maltītei vai viesībām?

Viesmīļa profesijā noderēs trenēta atmiņa, lai katram viesim pasniegtu tieši to, ko viņš izvēlējies, un atcerētos cilvēku sejas. Atmiņu iespējams trenēt, piemēram, mācoties no galvas dzejoļus, iegaumējot tālruņa numurus, spēlējot šahu un speciālas atmiņas attīstību veicinošas spēles.

Viesmīlim būtiskas labas komunikācijas prasmes, lai spētu saprasties ar dažādu vecumu un uzskatu cilvēkiem, un spētu konstruktīvi un savaldīgi mācētu reaģēt arī uz klientu nepamatotām pretenzijām. Arī tavai ikdienas pieredzei vērtīgi būs izkopt spēju uz dažādām situācijām reaģēt pozitīvi un konfliktus risināt mierīgi, izrunājoties, izklāstot savu viedokli un uzklausot argumentus, cenšoties rast kompromisus, pieņemt, ka cilvēku uzskati var būt ļoti dažādi.

Tā kā bieži jāapkalpo arī ārzemju viesi, nozīmīgas ir labas svešvalodu zināšanas, ko var veicināt skatoties ārzemju televīzijas pārraides un filmas, lasot valodā, kuru gribi attīstīt vai iemācīties.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā matemātika, mājsaimniecība, veselības mācība un svešvalodas.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība Tūrisms, atpūta, viesmīlība,


Radniecīgās profesijas:

BĀRMENIS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

saviesīgās dzīves pasākumi praktiskā psiholoģija, saskarsme
viesu uzņemšana, viņu aprūpe un izklaide sadarbība ar cilvēkiem
glīti servēts galds svētkos un ikdienā ēdienu receptes, garšas īpatnības
galda noformējums ar ziediem un dizaina elementiem darbs, kas sagādā pozitīvas emocijas cilvēkiem

Man raksturīgas šādas īpašības:

draudzīgums uzņēmība atraktivitāte
apķērība mērķtiecība izturīgums
laipnība ekstraversija * kārtīgums
taktiskums enerģiskums praktiskums
izpalīdzība iniciatīva precizitāte
atbildīgums optimisms disciplinētība

*ekstraversija apzīmē uz ārējo pasauli vērstu personības tipu, kuram raksturīga atklātība, sabiedriskums, laba saskarsme, spēja ātri iejusties jaunās situācijās un kuram patīk veidot plašu paziņu loku

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

saprasties ar cilvēkiem ātri veikt matemātiskus aprēķinus
konstruktīvi risināt konfliktus strādāt ar kases aparātu
saglabāt mieru dažādās situācijās pareizi apkalpot viesus
veikli iznēsāt paplātes ar ēdieniem un dzērieniem servēt tematisko svētku, banketa galdus

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv