JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



PAVĀRS


Kods: 5122 01


Darba saturs:
Pavārs gatavo ēdienus dažādās ēdināšanas iestādēs (piemēram, restorānos, kafejnīcās), sagatavo ēdienkartes un ēdienu receptes. Dažās iestādēs, piemēram, skolu vai slimnīcu ēdnīcās, pavārs izstrādā ēdienkarti un gatavo ēdienu pēc plāna neatkarīgi no pieprasījuma. Restorānos pavārs gatavo ēdienu pēc pasūtītāja pieprasījuma. Viesmīlis pavāram paziņo par to, kādi ēdieni un kādos daudzumos ir pasūtīti. Pavārs pēc šīs informācijas aprēķina nepieciešamo izejvielu daudzumu un proporcijas, pagatavo pasūtītos ēdienus vai sadala darba pienākumus saviem palīgiem. Pavārs griež, smalcina, cep, vāra, grilē vai citādi apstrādā produktus, tad sakārto tos uz šķīvja un noformē gatavo ēdienu. Reizēm, lai izrādītu godu, pavārs pats pienes ēdienu pasūtītājam, ģērbies uniformā. Dažās ēdināšanas iestādēs pavārs gatavo ēdienu pasūtītāja acu priekšā. Pavāri var arī piedalīties reklāmas pasākumos televīzijā, kā arī rakstīt recepšu slejas dažādiem izdevumiem.

Pavārs izplāno ēdienkartes saturu, aprēķina ēdienu izejvielu un pagatavošanas izmaksas un nosaka ēdienu cenas. Mazos uzņēmumos pavārs reizēm atbild par ēdienu izejvielu pasūtīšanu.

Mazās ēdināšanas iestādēs (kafejnīcās, ēdnīcās, mazos restorānos) pavārs pagatavo visu pasūtīto ēdienu kopā ar vienu asistentu un diviem palīgiem. Lielos restorānos pavārs specializējas konkrēta ēdiena vai ēdiena sastāvdaļas pagatavošanā un strādā komandā ar daudziem citiem pavāriem, kas sadalīti dažādās hierarhijas kategorijās. Pavārs var specializēties karsto vai auksto ēdienu pagatavošanā, zupu, salātu, desertu, mērču vai citu atsevišķu izstrādājumu gatavošanā (piemēram, pelmeņu taisīšanā). Ir pavāri, kas specializējas konkrētas tautas nacionālajos ēdienos, apgūstot, piemēram, itāļu vai ķīniešu virtuvi.

Pavāri piedalās arī banketu galdu veidošanā. Pavārs izplāno, kādi ēdieni atradīsies uz banketa galda, izstrādā ēdienu receptūru un sadala pienākumus palīgiem, bet pats gatavo tikai sarežģītākos ēdienus.

Pēc darba padarīšanas pavārs uzkopj savu darba vietu, novāc un nomazgā netīros darba piederumus. Pavāra pienākumos ietilpst rūpēties par to, lai ēdiena gatavošanas piederumi būtu darba kārtībā – lai naži būtu asi un trauki – tīri.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Pavārs darbā lieto katlus, pannas, krāsnis, plītis un grilus, paplātes, griežamos dēlīšus, dažādu izmēru nažus, lāpstiņas, traukus ēdiena pasniegšanai, kā arī mikserus, kombainus un citas virtuves elektroiekārtas. Pavāri darbalaikā parasti valkā priekšautus vai uniformas ar priekšautu, neslīdošiem apaviem un cepuri.


Darba apstākļi:
Pavārs strādā iekštelpās – virtuvē. Liela daļa ēdināšanas iestāžu telpu ir labi apgaismotas un ar atbilstošu virtuves iekārtu, taču mazākās ēdināšanas iestādēs mēdz būt slikta ventilācija vai neērti projektētas virtuves, kas var sagādāt papildu grūtības. Lielākā daļa darbalaika tiek pavadīta, stāvot kājās. Pavāram bieži nākas celt smagus katlus, kā arī atrasties uguns vai krāsns tuvumā. Kafejnīcās un ēdnīcās strādājošie pavāri parasti strādā regulāras stundas un pilnu darba dienu, bet restorānos darbs var būt vakaros un brīvdienās.


Darba iespējas:
Pavāri var strādāt ātrās ēdināšanas uzņēmumos, restorānos, viesnīcās, bāros, ēdnīcās un kafejnīcās. Pavārs var arī nodibināt pats savu ēdināšanas uzņēmumu.


Nepieciešamā izglītība:
Pavāram nepieciešama profesionālā vidējā izglītība pavāra specialitātē. Mācību ilgums ir 1 – 3 gadi


Iespējamais atalgojums:
200 līdz 600 LVL.
Algas apmērs atkarīgs no viņa profesionalitātes un uzņēmuma, kurā pavārs strādā.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev patīk gatavot? Vai tev patīk atsvaidzināt ierastus ēdienus ar jaunām sastāvdaļām vai garšvielām? Vai esi rūpīgs un kārtīgs un vai tu ievēro sīkumus? Centies attīstīt šīs īpašības, jo tās ir nozīmīgas pavāra profesijā.

Ēdienu gatavošana ir radošs process. Vai tu spētu izvārīt zupu, ja pietrūktu kādas sastāvdaļas? Izmēģini savas prasmes, cenšoties mājās pagatavot ko garšīgu, piemēram, tu vari noorganizēt dzimšanas dienas galdu.

Ja vēlies būt pavārs, nozīmīgi mācību priekšmeti ir mājsaimniecība, ķīmija, veselības mācība, matemātika un biznesa ekonomiskie pamati.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība Tūrisms, atpūta, viesmīlība,


Radniecīgās profesijas:

BĀRMENIS

KONDITORS

PAVĀRA PALĪGS

KUĢA PAVĀRS

ĒDINĀŠANAS PAKALPOJUMU SPECIĀLISTS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

viesu uzņemšana, cienāšana ar paša gatavotu ēdienu jaunākās tendences ēdienu un dzērienu vizuālajā noformējumā
jaunas ēdienu un dzērienu receptes praktisks un radošs darbs
savu recepšu veidošana, eksperimenti ar neierastām garšvielu kombinācijām un jauniem produktiem darbs, kas sagādā pozitīvas emocijas cilvēkiem
ēdināšanas nozares jaunumi ēdienu gatavošanas tradīcijas dažādās kultūrās

Man raksturīgas šādas īpašības:

praktiskums veiklība optimisms
precizitāte atbildīgums iniciatīva
neatlaidība uzņēmība atraktivitāte
kārtīgums ekstraversija ** radošums
materiālisms* enerģiskums izpalīdzība
izturība draudzīgums pacietība

*materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

**ekstraversija apzīmē uz ārējo pasauli vērstu personības tipu, kuram raksturīga atklātība, sabiedriskums, laba saskarsme, spēja ātri iejusties jaunās situācijās un kuram patīk veidot plašu paziņu loku

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem sastādīt ēdienkarti
konstruktīvi risināt konfliktus aprēķināt gatavoto ēdienu uzturvielu daudzumu
mobilizēt sevi intensīvam darbam noformēt ēdienu
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu gatavot dažādu tautu nacionālos ēdienus

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv