Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.
PĀRTIKAS KVALITĀTES SPECIĀLISTS
Kods: 3153 07

Darba saturs:
Pārtikas kvalitātes speciālists pārtikas ražošanas un pārstrādes uzņēmumā seko līdzi tam, lai tiktu ražoti augsti kvalitatīvi pārtikas produkti.
Pārtikas kvalitātes speciālists, izmantojot arī citu darbinieku palīdzību, savāc pārbaudei paraugus no visiem produkta ražošanas ķēdes posmiem – tiek pārbaudītas izejvielas, produktu ražošanas procesā izgatavotie starpprodukti un gatavā produkcija. Turklāt pārbaudei tiek ņemti arī gaisa un ūdens paraugi. Paraugus nogādā speciālā pārtikas kvalitātes analīžu laboratorijā, kas parasti atrodas pašā uzņēmumā, tad tos reģistrē īpašos žurnālos, tiem tiek veiktas ķīmiskā sastāva analīzes un mikrobioloģiskās analīzes (tiek noteikts, kādas baktērijas un sēnītes šie paraugi satur). Analīžu rezultātus salīdzina ar attiecīgos standartos un noteikumos izvirzītajām prasībām un noformē pārskatos. Ja atklāj kaut kādas novirzes, tad attiecīgajā pārtikas produkta ražošanas posmā tiek doti ieteikumi tālākai rīcībai, pēc tam veicot atkārtotas pārbaudes. Lai pārtikas kvalitātes speciālists varētu dot šos ieteikumus, viņam jāzina visi pārtikas ražošanas posmi: izejvielu un gala produktu uzglabāšanas noteikumi, produktu gatavošanas receptes un veidi, kā šīs receptes tiek izmantotas ražošanā, jāpārzina, iepakojamie materiāli un to ietekme uz produkta uzglabāšanu. Viņa pienākums un tiesības ir izdomāt un ieteikt risinājumus, kas nepieciešami lai uzlabotu produktu kvalitāti, lai ātrāk, labāk un lētāk šo produktu uzņēmums varētu izgatavot.
Pārtikas kvalitātes speciālists uzņēmumā izveido kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu, proti, īpašu, precīzi aprakstītu noteiktu darbību veikšanas un nepārtrauktas kontroles sistēmu, kas nodrošina nemainīgu un vienādu visu produktu kvalitāti ilgstošā laika posmā. Šī sistēma nosaka gan to, kā katrā darba vietā jārīkojas strādniekam, gan to, kurš darbinieks, kurā ražošanas procesa vietā un laikā veic izejvielu, starpproduktu kvalitātes un noteikto procedūru ievērošanas kontroli. Pārtikas kvalitātes speciālists nodarbojas ar tās nepārtrauktu pilnveidošanu un uzlabošanu, kā arī kontrolē tās ievērošanu.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Pārtikas kvalitātes speciālists darbā lieto ķīmijas un mikrobioloģijas laboratoriju iekārtas un traukus, analītiskos svarus, mufeļkrāsnis, žāvējamos skapjus. Dokumentācijas sagatavošanai nepieciešama datortehnika un biroja aprīkojums, piemēram, printeris, kopēšanas iekārta.
Darba apstākļi:
Pārtikas kvalitātes speciālists strādā dažādu pārtikas produktu ražošanas un pārstrādes uzņēmumu laboratorijās, kas aprīkotas atbilstoši darba drošības prasībām. Pārtikas kvalitātes speciālists strādā pārtikas produktu ražošanas vai pārstrādes uzņēmuma laboratorijā astoņu stundu darba dienu. Ja viņš strādā privātā laboratorijā, tad, iespējams, jāstrādā tik ilgi, līdz analīzes ir pabeigtas.
Darba iespējas:
Pārtikas kvalitātes speciālists var strādāt dažādu pārtikas produktu ražošanas un pārstrādes uzņēmumu laboratorijās, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta struktūrās, citās valsts kontroles iestādēs.
Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama 1. līmeņa profesionālā augstākā izglītība pārtikas produktu kvalitātes kontrolē. Mācību ilgums - 3 gadi.
Iespējamais atalgojums:
500 līdz 800 LVL.
Privātās struktūrās atalgojums var būt arī lielāks un ir atkarīgs no paveiktā darba apjoma un iestādes vai uzņēmuma politikas un motivācijas rūpēties par darbiniekiem.
Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai esi padomājis par to, ka būtiski ne tikai gluži vienkārši paēst, bet arī lietot uzturā veselīgus produktus? Vai tevi interesē jautājumi, kas saistīti ar drošu un nekaitīgu pārtiku? Vai vēlies uzzināt, kas nodrošina šādus pārtikas produktus, to ražošanu un tirdzniecību un kā var pārbaudīt, vai pārtikas produkti ir kvalitatīvi?
Pārtikas kvalitātes speciālistam svarīgas ir organizatora dotības, prasme strādāt ar cilvēkiem, kā arī radoša pieeja risinājumu meklēšanā. Vari pārbaudīt, kā tev izdodas pieņemt lēmumus nestandarta situācijās, cik atjautīgs un izlēmīgs esi tādos brīžos.
Īpašu uzmanību pievērs tādiem priekšmetiem kā dabaszinības, ķīmija, veselības mācība, informātika un svešvalodas.
Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība
Radniecīgās profesijas:
PRODUKCIJAS KVALITĀTES INSPEKTORS
PRODUKCIJAS DROŠUMA INSPEKTORS
KVALITĀTES KONSULTANTS
PĀRTIKAS PRODUKTU KVALITĀTES INSPEKTORA PALĪGS