Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.
PRODUKCIJAS KVALITĀTES INSPEKTORS
Kods: 3153 04

Darba saturs:
Produkcijas kvalitātes inspektors valdības un iestāžu vārdā inspicē (izmeklē jeb pārbauda) ražojamo, lietojamo un pārdodamo pārtikas produkciju. Viņa uzdevumos ietilpst arī konsultēt ražotājus un patērētājus par pārtikas produktu kvalitāti un to reglamentējošo (noteicošo) lēmumu un noteikumu ievērošanu.
Produkcijas kvalitātes inspektors sadarbojas ar pārtikas ražošanas uzņēmumu speciālistiem, produkciju realizējošām iestādēm un organizācijām, lai pareizi tiktu izprasti valdības lēmumi higiēnas, sanitārijas, izejvielu tīrības un pārtikas produktu kvalitātes jautājumos, lauksaimniecības, pārtikas produkcijas ražošanā un tirdzniecībā.
Pārbaudēs produkcijas kvalitātes inspektors ņem pārtikas produktu un to izejvielu analīžu paraugus, organizē pārtikas produktu ķīmisko, organoleptisko (analīzes ar cilvēka maņu – garšas, smaržas un ožas – palīdzību) un mikrobioloģisko analīžu veikšanu. Viņš aprēķina un pēc speciāliem paraugiem noformē analīžu rezultātus, tad pārbauda pārtikas produktu kvalitātes atbilstību valsts standartu prasībām. Ja kāds no pārtikas produktiem neatbilst šīm prasībām, tad produkcijas kvalitātes inspektors aizliedz tā tirdzniecību un, ja tas ir iespējams, produktu nosūta uz pārtikas uzņēmumu pārstrādei, pretējā gadījumā tas tiek iznīcināts. Piemēram, ja veikalā tiek atrasta pusizcepta maize, tad to nosūta atpakaļ uz maizes ceptuvi, kur to, ja iespējams, izmanto citiem nolūkiem.
Produkcijas kvalitātes inspektors piedalās pārtikas ražošanas tehnoloģijas uzlabošanā un pilnveidošanā; kontrolē higiēnas prasību ievērošanu pārtikas apritē, kā arī kontrolē izvirzīto prasību izpildi; vada citus darbiniekus.
Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Produkcijas kvalitātes inspektors darbā lieto aprīkojumu un aparatūru pārtikas produktu analīžu noņemšanai un analīžu veikšanai, datortehniku analīžu rezultātu noformēšanai, dokumentācijas gatavošanai, kā arī zināšanu papildināšanai pārtikas produktu kvalitātes jautājumos.
Darba apstākļi:
Klientu konsultācijas un pārtikas produktu paraugu noņemšana notiek dažādos pārtikas pārstrādes un ražošanas uzņēmumos, kur tiek ievērota darba drošība. Produktu analīzes tiek veiktas pārtikas produktu kvalitātes kontroles laboratorijās – speciālās telpās, kas aprīkotas ar nepieciešamo aparatūru, datortehniku. Produkcijas kvalitātes inspektors strādā astoņu stundu darba dienu.
Darba iespējas:
Produkcijas kvalitātes inspektors var strādāt Pārtikas un veterinārā dienesta reģionālajās laboratorijās, pārtikas rūpniecības uzņēmumu ražošanas laboratorijās un kvalitātes kontroles laboratorijās. Produkcijas kvalitātes inspektoram ir iespējams strādāt arī par laborantu ķīmiskajās, bioķīmiskajās vai mikrobioloģijas laboratorijās, par laboratoriju nodaļas (grupas) vadītāju pārtikas rūpniecības uzņēmumos, zinātniski pētnieciskajās un valsts pārtikas produktu kontroles laboratorijās, veselības aizsardzības centros, kā arī par pārtikas kvalitātes inspektoru Valsts sanitārajā robežinspekcijā, Vides pārvaldē.
Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama profesionālā vidējā izglītība pārtikas produktu kvalitātes kontrolē. Mācību ilgums - 4 gadi pēc pamatizglītības iegūšanas.
Iespējamais atalgojums:
200 līdz 300 LVL.
Privātās struktūrās atalgojums var būt arī lielāks un ir atkarīgs no paveiktā darba apjoma un iestādes vai uzņēmuma politikas un motivācijas rūpēties par darbiniekiem.
Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tevi dziļāk interesē ar uzturu un pārtiku saistīti jautājumi? Vai dzirdot tādus formulējumus kā „kvalitatīva pārtika”, „veselīga pārtika”, „nekaitīga pārtika”, esi domājis par to saturu? Vai tev ir gribējies uzzināt, kā var pārbaudīt pārtikas kvalitāti?
Produkcijas kvalitātes inspektoram nepieciešams, kā tautā mēdz teikt, labs deguns, jo kvalitātes noteikšanā veic arī analīzes ar cilvēka maņu palīdzību. Vai tev izdodas laikus pamanīt, ka piens vai zupa ieskābusi un kotletes vairs nav pirmā svaiguma?
Īpašu uzmanību pievērs tādiem priekšmetiem kā dabaszinības, ķīmija, veselības mācība, informātika un svešvalodas.
Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība
Radniecīgās profesijas:
PĀRTIKAS KVALITĀTES SPECIĀLISTS
PRODUKCIJAS DROŠUMA INSPEKTORS
KVALITĀTES KONSULTANTS
PĀRTIKAS PRODUKTU KVALITĀTES INSPEKTORA PALĪGS