JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



PĀRTIKAS UN DZĒRIENU TEHNOLOGS


Kods: 2146 10


Darba saturs:
Pārtikas un dzērienu tehnologs organizē pārtikas ražošanu pēc noteiktas shēmas jeb plāna. Piemēram, maizes ražošanas procesā ir vairāki posmi noteiktā secībā, sākot ar patērētāju pieprasījuma noskaidrošanu un izejvielu iegādi (rupji un smalki milti, piens, raugs, sāls, dažādas piedevas). Tad seko mīklas gatavošana, tās uzraudzēšana un sadalīšana noteikta svara gabalos. Izveidotus kukulīšus liek krāsnī, cep un pēc noteikta laika no krāsns izņem siltu maizi. To iepako un sūta uz veikalu. Pārtikas un dzērienu tehnologam jāgādā, lai tiktu ievērota šo posmu noteiktā secība un vajadzīgie maizes ražošanas apstākļi visa procesa garumā. Viņš atbild par gatavā produkta kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologs regulāri izstrādā ražošanas tehnoloģisko programmu, lai noteiktu, kādi produkti rūpnīcai ikdienā jāražo pārdošanai. Rūpīgi tiek analizēts, kādi ražojumi ir iecienīti pircēju vidū un dod ienākumus, bet kādi nes zaudējumus. Pamatojoties uz iegūtajiem datiem, tehnologs izlemj, ka šodien, piemēram, būs jāražo tikai kviešu vai tikai rudzu maize, vai abas. Tad viņš ražošanas tehniķi informē par dažādo maizes veidu nepieciešamo daudzumu, receptūru, sastāvdaļām, to kvalitātes rādītājiem, pieļaujamajiem ražošanas režīmiem: temperatūru, spiedienu, produkta realizācijas laiku (cik ilgā laikā tas ir patērējams, lai neradītu draudus cilvēka veselībai), iepakojumu (tehnoloģiskā karte). Pārtikas un dzērienu tehnologs pārrauga, vai izejvielas, piemēram, piens, gaļa, zivis, augļi un dārzeņi, graudi, ir vajadzīgajā kvalitātē tāpēc, ka laboratorijas darbinieki ražošanas laikā veic produktu analīzes un ar rezultātiem iepazīstina tehnologu. Tieši analīžu rezultāti viņam ļauj spriest par produkta kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologs rūpējas par jaunu produktu izstrādi un ieviešanu ražošanā. Viņš pārzina arī pārtikas produktu ražošanas iekārtas, to uzbūvi, darbību un iespējamās kļūmes. Pārtikas un dzērienu tehnologa prasmes un zināšanas ietekmē visu ražošanas procesu, tā modernizāciju, attīstību un līdz ar to produkcijas kvalitāti. Pārtikas un dzērienu tehnologa pārziņā ir arī likumdošanas akti, normatīvie dokumenti un dažāda veida uzskaites dokumenti: izejvielu patēriņa uzskaite, citu ražošanai nepieciešamo materiālu uzskaite un izlietojums, gatavās produkcijas daudzuma uzskaite.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Pārtikas un dzērienu tehnologs darbā lieto datoru, kā arī viņam ir nepieciešams aprīkojums jaunu produktu recepšu un tehnoloģiju izstrādei, piemēram, katli, pannas, mikseris, svari.


Darba apstākļi:
Pārtikas un dzērienu tehnologs strādā telpās, kur norit ražošanas process, un kabinetā, kur jāveic dokumentācijas kārtošana pie rakstāmgalda. Kopumā darba ritms ir saspringts. Pārtikas un dzērienu tehnologs strādā astoņu stundu darba dienu. Darbs var būt arī maiņās. un gadās, ka darbā jāierodas ārpus darba laika (brīvdienās, svētku dienās).


Darba iespējas:
Pārtikas un dzērienu tehnologs var strādāt visu veidu pārtikas ražošanas uzņēmumos, var dibināt savu privātuzņēmumu.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama 1. līmeņa profesionālā augstākā izglītība vai augstākā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā, pārtikas ķīmijā vai mikrobioloģijā. Mācību ilgums 2 – 5 gadi.


Iespējamais atalgojums:
400 līdz 1000 LVL.
Atalgojums ir atkarīgs no ieņemamā amata, atbildības pakāpes un ražotnes lieluma.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Vai tev ir svarīgi, kādu pārtiku tu patērē, vai tevi uztrauc tas, cik šī pārtika ir veselīga, no kādām sastāvdaļām tā izstrādāta? Vai tev pašam patīk gatavot? Notiekošās izmaiņas pārtikas patērēšanā (aizvien svarīgāka kļūst ne tikai izsalkuma remdēšana, bet arī veselības uzturēšana, mūža paildzināšana, iecienīti ātri pagatavojami produkti) prasa pārvērtības pārtikas produktu ražošanā. Šajā nozarē iespējams īstenot radošas idejas, piemēram, izdomāt jaunas receptes, efektīvākus produkcijas izgatavošanas paņēmienus. Pamēģini tieši kulinārijā pārbaudīt, vai esi radoša personība, kas dzīvē meklē jaunus risinājumus un uzlabojumus. Pārtikas un dzērienu tehnologam nepieciešamas arī labas komunikācijas spējas, tāpat interese sevi nemitīgi pilnveidot un augsta atbildības sajūta. Iespējams, ka šo māku attīstīšanai tev motivāciju (pamudinājumu) var dot vēlme izmēģināt spēkus pārtikas tehnoloģijā un aizvien kvalitatīvākas pārtikas radīšanā.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

PĀRTIKAS ĶĪMIĶIS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

pārtikas un dzērienu ražotnes specifika veselīgs uzturs
jaunas ēdienu un dzērienu receptes pētniecisks un praktisks darbs
savu recepšu veidošana, eksperimenti ar neierastām garšvielu kombinācijām un jauniem produktiem pārtikas produktos un dzērienos pievienoto E-vielu ietekme uz produktu un tā patērētāju
ēdināšanas nozares jaunumi ķīmija

Man raksturīgas šādas īpašības:

analītiskums rūpīgums pielāgošanās spēja
zinātkāre piesardzība disciplinētība
kritiskums neatlaidība atbildīgums
sistemātiskums * stabilitāte pārliecinātība
neatkarība praktiskums sabiedriskums
oriģinalitāte materiālisms** izpalīdzīgums

*sistemātiskums – spēja atkārtoti veikt kādas darbības plānā noteiktā secībā

**materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem gatavot veselīgus ēdienus un dzērienus
koordinēt un pārraudzīt cilvēku darbu aprēķināt gatavoto ēdienu uzturvielu daudzumu
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu mobilizēt sevi atbildīgam un augstas precizitātes darbam
izstrādāt un ieviest ražošanā jaunus pārtikas produktus kārtot lietišķo dokumentāciju

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv