JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Profesiju aprakstu katalogu izstrādi līdzfinansējis Eiropas Sociālais fonds.



PĀRTIKAS UZŅĒMUMA RAŽOŠANAS TEHNIĶIS


Kods: 3119 21


Darba saturs:
Pārtikas uzņēmuma ražošanas tehniķis atbild par veiksmīgu darba norisi vietā, kur top produkts. Viņš raugās, lai katram strādniekam būtu nepieciešamie izejmateriāli un instrumenti tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai, lai strādnieks būtu vesels un lai viņam būtu droši darba apstākļi.
Pārtikas uzņēmuma ražošanas tehniķis raugās, lai izgatavoto pārtikas produktu daudzums un kvalitāte atbilstu izsniegtajiem materiāliem. Viņš seko, lai visas produktu apstrādes un ražošanas iekārtas būtu darba kārtībā, uzrauga to darbību, kā arī atbild par to, lai pēc produktu apstrādes ierīces tiktu izmazgātas un iztīrītas atbilstoši kopšanas prasībām

Pārtikas produktu ražotni veido vairāki darbības sektori, kuri var atrasties vienā telpā, bet var būt izvietoti arī vairākās telpās. Tas ir atkarīgs no izgatavojamā produkta ražošanas sarežģītības pakāpes. Piemēram, piena izlietošana dažādu piena produktu ražošanai sākas ar piena pieņemšanu, piena termisku apstrādi, krējuma un liesā piena atdalīšanu. Par šo ražošanas vietu atbild viens tehniķis. Nākamajā vietā, kur no piena gatavo, teiksim, biezpienu, procesam seko jau cits tehniķis; bet vēl viens tehniķis ir atbildīgs par piena, kefīra, skābā un saldā krējuma pildīšanai tetrapakās vai polietilēna glāzītēs.


Darbā pielietojamie instrumenti/aprīkojums:
Pārtikas uzņēmuma ražošanas tehniķis darbā lieto dažādu veidu uzskaites dokumentus, piemēram, darba, materiālu, gatavās produkcijas un dažādu tehnoloģisko parametru kontroles žurnālus, kā arī svarus noteikta izejvielu daudzuma izsniegšanai strādniekiem.


Darba apstākļi:
Pārtikas uzņēmuma ražošanas tehniķa darbs norit noteikta pārtikas produktu ražošanas sektorā un saskaņā ar ritmisku darba grafiku, visbiežāk maiņās. Pārtikas ražotnes ir atšķirīgas - dažās var būt silts, piemēram, maizes ceptuvē, bet dažās vēss, piemēram, alus raudzētavā.


Darba iespējas:
Pārtikas uzņēmuma ražošanas tehniķis var strādāt visu veidu pārtikas ražošanas uzņēmumos, arī lielveikalos, kuros ir savas kulinārijas izstrādājumu nodaļas, un var dibināt savu privātuzņēmumu.


Nepieciešamā izglītība:
Nepieciešama profesionālā vidējā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā. Mācību ilgums - 3 gadi pēc pamatizglītības iegūšanas.


Iespējamais atalgojums:
190 līdz 200 LVL.


Ko tu vari darīt jau šodien?:
Tev droši vien garšo saldējums, bet, vai tu gribētu iemācīties to arī pagatavot? Vai tev interesē, kā top dažādi pārtikas produkti? To uzzināt un saprast iespējams, iegūstot pārtikas uzņēmuma tehniķa profesiju.

Pārtikas uzņēmuma tehniķim nepieciešama kārtības izjūta, precizitāte, vērīgums, arī labas komunikācijas spējas, jo ražošanas procesa uzraudzības sastāvdaļa ir kontaktēšanās ar strādniekiem. Attīstīt šīs īpašības un prasmes vari, neaizmirstot par tām ikdienas gaitās.

Īpašu uzmanību pievērs tādiem mācību priekšmetiem kā ķīmija, bioloģija, matemātika un fizika.


Interešu joma(s): Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Radniecīgās profesijas:

PĀRTIKAS KVALITĀTES SPECIĀLISTS

PRODUKCIJAS DROŠUMA INSPEKTORS

KVALITĀTES KONSULTANTS

PĀRTIKAS PRODUKTU KVALITĀTES INSPEKTORA PALĪGS

Prasmju noteikšanas lapa

Profesijas piemērotību vari noteikt, ja izvērtē savu interešu, personības īpašību un prasmju atbilstību konkrētajai profesijai. Kvadrātiņos atzīmē savas intereses, raksturīgās īpašības un prasmes, ko esi apguvis vai vēlies apgūt.

Mani interesē:

pārtikas produktu un dzērienu ražotnes specifika veselīga uztura principi
pārtikas produktu gatavošanas tehnoloģija ēst gatavošanas prasmju pilnveidošana
pārtikas ražošanas tehniskais aprīkojums praktisks un organizatorisks darbs
ēdināšanas nozares jaunumi ķīmija, bioloģija

Man raksturīgas šādas īpašības:

uzņēmība stabilitāte disciplinētība
mērķtiecība praktiskums atbildīgums
sabiedriskums materiālisms** pielāgošanās spēja
ekstraversija * piesardzība sistemātiskums ***
izlēmība neatlaidība izturība
draudzīgums enerģiskums lietišķums

*ekstraversija apzīmē uz ārējo pasauli vērstu personības tipu, kuram raksturīga atklātība, sabiedriskums, laba saskarsme, spēja ātri iejusties jaunās situācijās un kuram patīk veidot plašu paziņu loku

**materiālisms – orientācija uz izdevīgumu, labumu, praktiskumu

***sistemātiskums – spēja atkārtoti veikt kādas darbības plānā noteiktā secībā

Esmu apguvis vai vēlos apgūt šādas prasmes:

sastrādāties ar cilvēkiem nodrošināt drošības un sanitāro normu izpildi komandā
konstruktīvi risināt konfliktus regulāri pārbaudīt savā pārraudzībā esošās tehniskās ierīces
koordinēt un uzraudzīt cilvēku darbu nodrošināt pārtikas produktu kvalitāti ražošanas procesā
uzturēt savu darba vietu tīru un kārtīgu kārtot lietišķo dokumentāciju

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv