JAUNIEŠIEM
PIEAUGUŠAJIEM
DARBA MEKLĒTĀJIEM
 

Interešu jomas


Ēdināšana, pārtikas rūpniecība


Ēdināšanas un pārtikas rūpniecības jomā nodarbinātos var iedalīt pārtikas ražošanas un ēdināšanas servisa speciālistos. Ēdināšanas servisa speciālisti ir profesionāļi, kas nodrošina sabiedriskās ēdināšanas iestāžu, piemēram, restorānu, picēriju vai kafejnīcu darbu. Šos speciālistus var iedalīt arī praktiskā darba darītājos, kas strādā pie ēdiena gatavošanas, piemēram, pavāri vai konditori, un administratīvajos un servisa nodrošināšanas speciālistos, piemēram, dažāda līmeņa vadītāji, servisa speciālisti, sagādnieki, viesmīļi.

Pārtikas ražošanas speciālisti, savukārt, strādā pie pārtikas produktu izstrādes un ražošanas. Tie ir gan profesionāļi, kas izstrādā jaunas receptes jeb tehnoloģijas - pārtikas tehnologi - gan speciālisti, kas šīs receptes realizē dzīvē praktiski, piemēram, pārtikas produktu pārstrādes speciālisti, maizes un miltu konditorejas izstrādājumu ražotāji. Atkarībā no specializācijas pārtikas ražošanas profesionāļi var strādāt, piemēram, piensaimniecības, gaļas vai dārzeņu pārstrādes rūpniecībā.

Protams, arī šajā jomā ir virkne darbinieku, kas veic vadošo un administratīvo darbu, - izstrādā darba plānus, seko ražošanas procesam, izpēta produkcijas noietu, kontrolē produkcijas kvalitāti, piesaista nepieciešamos resursus, atbild par izejvielu iepirkumiem.

Izvēloties apgūt kādu no ēdināšanas un pārtikas rūpniecības jomas specialitātēm, svarīgi apzināties, vai Jūs vairāk interesē praktiskais ēdienu pagatavošanas procesu, ar ko nodarbojas, piemēram, pavāri, konditori, maiznieki, kulināri, vai arī Jūs interesē iespēja eksperimentēt un izstrādāt jaunas receptes, analizējot ēdiena uzturvielas, ķīmisko sastāvu, nodrošināt darba izpildes procesu vai kvalitātes kontroli, ko veic, piemēram, pārtikas tehnologi, uztura speciālisti.

Ja Jūs interesē ēdināšana un pārtikas rūpniecība, papētiet profesiju piemērus arī citās profesionālās darbības jomās, kurām ir saikne ar apkalpojošo sfēru, piemēram, tūrisms, pakalpojumi. Mācībās būtu svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību ķīmijai, bioloģijai, matemātikai.





Profesijas:

AUGĻU UN DĀRZEŅU KONSERVĒTĀJS
Kods: 7414 01

BĀRMENIS
Kods: 5123 01

ĒDINĀŠANAS PAKALPOJUMU ORGANIZATORS
Kods: 1225 05

GAĻAS PRODUKTU RAŽOŠANAS MEISTARS
Kods: 7411 16

IEPAKOŠANAS, IEPILDĪŠANAS UN MARĶĒŠANAS IEKĀRTU OPERATORS

KONDITORS
Kods: 7412 02

MAIZES CEPŠANAS IEKĀRTU OPERATORS
Kods: 8160 07

MAIZNIEKS
Kods: 7412 01

PĀRTIKAS KVALITĀTES SPECIĀLISTS
Kods: 3153 07

PĀRTIKAS ĶĪMIĶIS
Kods: 2113 08

PĀRTIKAS PRODUKTU PĀRSTRĀDES SPECIĀLISTS
Kods: 3119 25

PĀRTIKAS PRODUKTU RAŽOŠANAS OPERATORS
Kods: 8160 01

PĀRTIKAS UN DZĒRIENU TEHNOLOGS
Kods: 2146 10

PĀRTIKAS UN TIEM RADNIECĪGU PRODUKTU PĀRSTRĀDES OPERATORI
Kods: 827

PĀRTIKAS UZŅĒMUMA RAŽOŠANAS TEHNIĶIS
Kods: 3119 21

PAVĀRS
Kods: 5122 01

PIENA PRODUKTU RAŽOTĀJS

PIENA UN PIENA PRODUKTU TEHNOLOGA PALĪGS
Kods: 3211 33

PRODUKCIJAS KVALITĀTES INSPEKTORS
Kods: 3153 04

SIERA MEISTARS
Kods: 7413 02

VALSTS PILNVAROTAIS PĀRTIKAS INSPEKTORS

VIESMĪLIS
Kods: 5123 04

ZIVJU APSTRĀDĀTĀJS
Kods: 6153 01

ZIVJU KULINĀRS
Kods: 7411 12

AUTORIZĀCIJA

Lietotāja vārds

Parole


Lai izmantotu visas lapas iespējas,  reģistrējieties!

SEKO MUMS




Pēdējās izmaiņas veiktas 01.08.2019

Informācijas pārpublicēšanas gadījumā atsauce uz Nodarbinātības valsts aģentūru obligāta
© Nodarbinātības valsts aģentūra, 2005. Izstrādāts: CraftW
Nodarbinātības valsts aģentūra, K.Valdemāra iela 38, Rīga, LV-1010, t?lr.67021706, fakss 67021806, e-pasts: nva@nva.gov.lv
Jautājumi par mājas lapas saturu un tehnisko nodrošinājumu: webmaster@nva.gov.lv